K4Groningen/K4Haren is een relatief jonge club die stevig op de schouders van hele oude tradities staat. In dit geval een Russische traditie: het trainen met de kettlebell.

De kettlebell,  ‘girya’, is een gewicht dat oorspronkelijk door de Russische boeren werd gebruikt om te meten en later om te spelen en te trainen. Deze traditie van soepele krachttraining voor alle leeftijden zie je ook terug in andere sport-, en gezondsheidsculturen als (oud) Perzië – Iran-, Turkije en Japan. Elk land had zijn eigen ‘kettlebell’. Maar de kettlebell begint nu ook Nederland te veroveren in sportscholen maar ook qua kettlebell sport.

K4Groningen/K4Haren is trouwens de enige club in het Noorden van Nederland waar serieus naar kettlebell sport wordt gekeken!

Kettlebells, kunt je ze kopen bij de Lidl, via Bol.com en ze staan in grote getale in rekken in allerlei sportscholen.

Maar: wat kun je met zo’n kettlebell?

K4Groningen/K4Haren biedt in groepsverband of individueel een introductie op de kettlebell.

Het veilig(!) gebruik ervan, je houding, wat wel en vooral wat NIET te doen en allerlei trainingsvormen. We leggen in die trainingsvormen de nadruk op hele mooie cyclische bewegingen. Vandaar dat je op elke leeftijd met de kettlebell kan trainen.

De kettlebell is een compact sportschooltje op zichzelf en onze slogan is dan ook: “Trainen waar en wanneer jij wil! Maar nooit langer dan een half uur…”

Dat laatste, ‘nooit langer dan een half uur’, zullen we uitleggen. Kettlebell training KAN zeer intensief zijn. We blijven altijd op techniek letten en stoppen zoveel mogelijk IN de oefening.

Dat is na een half uur wel genoeg voor het menselijke lichaam…. Maar de resultaten zijn verbluffend!

Gaat de oefening te makkelijk? Dan pakken we een zwaardere kettlebell; waarbij we weer op een goede techniek letten. Enz, enz. Dat is intensief genoeg voor een half uur trainen. Bedenk wel: Youtube filmpjes geven geen feedback op jouw oefening!